Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem: Pieczone żeberka wieprzowe w słodkim sosie.

Nasze pieczone żeberka wieprzowe w słodkim sosie podbiją duszę smakosza już od pierwszego kęsa.

A ten, kto upiekł, również z pewnością będzie zadowolony z efektu. Przygotowanie tej przystawki jest łatwe. Jednak żeberka w stylu restauracyjnym są wyrafinowane, soczyste i pachnące.

Pieczone żeberka wieprzowe

Składniki

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
  • 100 g ketchupu
  • 0,5 łyżeczki suchego czosnku lub 3-4 ząbki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 cytryny
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 g musu jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Wymieszaj wszystkie składniki oprócz mięsa na marynatę.

Żeberka wieprzowe dobrze wymieszaj z sosem. I marynuj w lodówce przez co najmniej pół godziny. Zalecam półtorej godziny.

Po pół godzinie (1,5 h) mięso należy przenieść do naczynia do pieczenia. Przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 50 minut.

Po tym czasie ściągnij folię i dalej piecz żeberka przez kolejne 30-40 minut bez folii. A co 10-15 minut żeberka należy posmarować sosem na wierzchu, aby dokładnie namoczył mięso. Gdy pojawi się złota skórka, wyjmij je z piekarnika.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!