Zachowaj przepis, to najlepsze dobro, jakie znam: Sernik karmelowy w filiżance, którego nie trzeba piec.
Doskonały przepis na sernik karmelowy w filiżankach. Nic nie trzeba piec ani gotować, a wszystko można przygotować w kilka minut.
Składniki:
- 200 g herbatników + 5 sztuk do dekoracji
- trochę roztopionego masła do herbatników
- 250 g miękkiego twarogu
- 100 g mascarpone
- cukier puder
- 300 ml śmietanki do ubijania
- 1 łyżka cukru
- szczypta cukru waniliowego lub esencji waniliowej
Przygotowanie:
Najpierw rozdrabniamy ciastka w robocie kuchennym.
Zachowamy ciasteczka do dekoracji. Do śmietany mieszamy twarożek z mascarpone i cukrem pudrem. Dodaj cukier według własnych upodobań, ciasteczka są słodkie, dzięki czemu krem nie musi być niepotrzebnie dosładzany.
Przygotujemy szklanki deserowe. Na spód wlać 1/2 masy sypkich ciastek. Skrop miksturę odrobiną roztopionego masła. Teraz ułóż serek śmietankowy. Resztę masy serowej ułożyć na śmietanie i ponownie skropić odrobiną masła. Przygotuj bitą śmietanę do dekoracji. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wanilią.
Ubij na twardą bitą śmietanę i przełóż ją do dekoracyjnego woreczka. Nakładamy go na miseczki i gotowe. Jako alternatywę dla kremu możemy również wybrać np. budyń gotowany. Dekorujemy biszkoptami i, jeśli zostanie, miazgą herbatnikową.