Zachowaj przepis, to najlepsze dobro, jakie znam: Sernik karmelowy w filiżance, którego nie trzeba piec.

Doskonały przepis na sernik karmelowy w filiżankach. Nic nie trzeba piec ani gotować, a wszystko można przygotować w kilka minut.

Składniki:

  • 200 g herbatników + 5 sztuk do dekoracji
  • trochę roztopionego masła do herbatników
  • 250 g miękkiego twarogu
  • 100 g mascarpone
  • cukier puder
  • 300 ml śmietanki do ubijania
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cukru waniliowego lub esencji waniliowej

Przygotowanie:

Najpierw rozdrabniamy ciastka w robocie kuchennym.

Zachowamy ciasteczka do dekoracji. Do śmietany mieszamy twarożek z mascarpone i cukrem pudrem. Dodaj cukier według własnych upodobań, ciasteczka są słodkie, dzięki czemu krem ​​nie musi być niepotrzebnie dosładzany.

Przygotujemy szklanki deserowe. Na spód wlać 1/2 masy sypkich ciastekSkrop miksturę odrobiną roztopionego masła. Teraz ułóż serek śmietankowy. Resztę masy serowej ułożyć na śmietanie i ponownie skropić odrobiną masła. Przygotuj bitą śmietanę do dekoracji. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wanilią.

Ubij na twardą bitą śmietanę i przełóż ją do dekoracyjnego woreczka. Nakładamy go na miseczki i gotowe. Jako alternatywę dla kremu możemy również wybrać np. budyń gotowany. Dekorujemy biszkoptami i, jeśli zostanie, miazgą herbatnikową.

Sernik podawać schłodzony w szklankach. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!