Doskonałe dania z podstawowych składników, które dużo nie kosztują i nakarmią całą rodzinę. Przepisy.

Świetne wskazówki na tanie i bardzo smaczne jedzenie, które nasze babcie z miłością przygotowały i nawet dzisiaj mielibyśmy przykład ich sztuki kulinarnej.

Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę pieniędzy mamy coś dla Ciebie. Poza tym, że są bardzo ekonomiczne, dania te są również niezwykle smaczne. Nawet wiele z nich jest świetnych następnego dnia, wystarczy podgrzać.

Doskonały naleśnik z kapusty

Składniki:

  • 400 g kapusty
  • 1 kawałek cebuli
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 – 5 łyżek mąki
  • 1/3 litr proszku do pieczenia
  • sól, pieprz czarny mielony, zioła do smaku

Przygotowanie:

Kapustę i cebulę zetrzeć na grubej tarce, posolić, doprawić i dodać zioła. Dodać kefir, jajko, pokruszony ząbek czosnku, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Rozgrzej trochę oleju roślinnego na patelni i smaż na małym ogniu, aż stanie się złoty. 

Najprostsze knedle ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (plasterki, gotowane)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki półgrubej
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 150 g drobno posiekanego boczku – można też użyć szynki, salami, kiełbasy
  • sól

Przygotowanie:

Pokrojone ziemniaki gotujemy, a gdy już prawie się rozkruszą, dolewamy trochę wody – nie cała woda musi zostać w garnku. Posyp mąką i odstaw pod pokrywką na około 10 minut – nie mieszaj. Następnie robimy tak, aby powstała miękka mieszanka, którą odstawiamy pod pokrywką  jeszcze na kilka minut.

Ręce nacieramy olejem i formujemy z masy kulki, które lekko wciskamy w środek. Cebulę i boczek podsmażyć na patelni, dodać knedle i wszystko krótko podsmażyć. Możemy podawać.

Gołąbki

Składniki:

  • 600 g gotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • sól, pietruszka
  • 2 jajka
  • masło lub smalec
  • słodka papryka
  • gotujemy kapustę we wrzącej wodzie

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć cebulę na smalcu, dodać pieczarki, paprykę i poddusić. Gdy grzyby zmiękną, dodaj całą mieszankę do namoczonych przez nas ziemniaków. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i wmieszać jajka. Następnie masę napełniamy listkami kapsułek (jeśli warzywa są młode, nawet nie zbieram liści).

Ułożyć jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i posmarować roztopionym masłem, olejem lub smalcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Możesz posypać serem przed pieczeniem. Życzymy smacznego! 🙂

Pikantna wątróbka

Składniki:

  • 8-10 sztuk wątróbki drobiowej – oczyszczone
  • 1 jajko
  • mleko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • majeranek
  • zmielony czarny pieprz
  • suszony czosnek

Przygotowanie:

Jajka ubić widelcem, dodać przyprawy, czosnek i mleko. Myjemy wątrobę i obtaczamy ją lekko w mące. Następnie obtaczamy ją w sosie i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Smażyć na średnim ogniu, niezbyt gorącym, wątróbka będzie pięknie chrupiąca i miękka.

Nadmiar tłuszczu można usunąć papierową serwetką.

error: Treść zabezpieczona !!