Połączenie 3 smaków jest obłędne: Sernik 3 smaki – takiego sernika jeszcze nie jadłaś.

Co zrobić, gdy przychodzi ochota na sernik a w lodówce nie ma sera? Opcje są dwie: iść do sklepu i go kupić, albo wypróbować sernik według przepisu, który Wam pokażę.

Sernik ze śmietany ma tą zaletę, że nie opada, jest lżejszy i taki „piankowy”. Ma konsystencję „Ptasiego mleczka”

Zresztą na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na to ciasto. Jednak dokonałam kilku modyfikacji i stworzyłam sernik o trzech smakach: czekoladowo- toffi-śmietankowym. Kolory płynnie przechodzą „jasny w ciemny” tak, że powstaje odwrócone sernikowe”ombre”. Pycha dla sernikoholika!

Składniki na Sernik „3 smaki” ze śmietany 18%

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Masa serowa:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
  • 3 śmietany 18% (po 400 g każda)

2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę. Delikatnie mieszamy.  Tak samo wykonujemy masę toffi i masę śmietankową, dodając odpowiednie budynie, a potem śmietanę,

WYKONANIE SERNIK OMBRE:

  • 1 część surowego ciasta kruchego (nakłuwamy widelcem)
  • masa serowa czekoladowa
  • masa serowa toffi (rozsmarowujemy delikatnie na masie czekoladowej)
  • masa serowa śmietankowa (rozsmarowujemy delikatnie na masie toffi)
  • 2 część surowego ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach)
  • PIECZEMY 60 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI.
  • Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.

Sernik musi całkowicie wystygnąć- dopiero wtedy idealnie się kroi. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!