Pachnąca miękka Focaccia z rumianą skórką wychodzi przepysznie: Przygotuj ten włoski przysmak na obiad lub kolację.
Prosty i bardzo smaczny przepis, który pokochasz. Możesz za każdym razem cieszyć się jego innym, niepowtarzalnym smakiem w zależności od tego jakie dodatki wybierzesz. Idealny obiad dla całej rodziny, palce lizać!
Potrzebujesz:
- 600 g mąki pszennej
- 450 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 30 ml oliwy z oliwek
Opcjonalnie:
- pomidory koktajlowe
- cebula
- oliwki
- twardy ser
- sól, mielony czarny pieprz
- zioła: rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Wsyp mąkę do większej miski, zalej wodą, dodaj cukier, sól i drożdże. Wyrób ciasto, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę.
Blachę (wymiarach 30 x 40 cm) posmaruj masłem lub olejem i ułóż w niej ciasto, przykryj je folią i odstaw na 30 minut.
Ciasto polej oliwą z oliwek, palcami zrób wgniecenia na całości ciasta. Zacznij układać wybrane dodatki. Możesz je również piec beż żadnych dodatków, a na końcu skropić ciasto tylko oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostaw na kolejne 15 minut, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200 ° C. Gotowe. Smacznego!