To nie sklepowy zakup – 12 litrów soku za 12 zł. Zdrowie na cały tydzień, a nikt nie wierzy w domowe źródło.
Ten pyszny sok na pewno przypadnie do gustu twoim dzieciom, przewyższając smakiem każdy kupny.
Jego przyjemnie umiarkowana słodycz znakomicie ugasi pragnienie. Z tej receptury wyjdzie aż 14 litrów, więc przygotuj się na zgromadzenie dużej ilości słoików albo zredukuj proporcje składników. Bez problemu możesz przechowywać go w lodówce przez kilka dni.
Składniki:
- 2 cytryny
- 1 kg marchwi
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka kwasku cytrynowego
- 500 g cukru pudru
Instrukcje:
- Rozpocznij od obrania marchwi oraz mycia pomarańczy i cytryn. Pokrój je w plasterki, włącznie ze skórkami i pestkami pomarańczy i cytryn.
- W szybkowarze, na wolnym ogniu, ugotuj pokrojone owoce w wodzie (około 2 litry, aby przykryć owoce).
- W osobnym garnku zagotuj 12 litrów wody z cukrem pudrem.
- Po ostudzeniu, wymieszaj składniki, a na sam koniec dodaj kwasek cytrynowy.
- Pozostaw sok na minimum 24 godziny. Jeśli nie preferujesz soków z drobinkami, możesz go przecedzić.