Ta miękka rolada dosłownie rozpływa się w ustach. Poza tym mój trik sprawia, że wygląda jak z luksusowej cukierni.
Szukasz pysznego i efektownego deseru, który zachwyci Twoich gości? Wypróbuj roladę z bąbelkową czekoladą! Doskonały deser, który zachwyci Cię od pierwszego wejrzenia. Nikt Ci nie uwierzy, że nie kupiłeś go w cukierni.
Poznasz także genialny trik, jak ozdobić roladę folią bąbelkową. Rolada jest surowa, szybka, ale z pewnością przebije nawet pieczone desery. Dekorowanie deserów folią bąbelkową to łatwy i przyjemny sposób na nadanie deserom niepowtarzalnego i eleganckiego wyglądu.
Potrzebujemy:
- 300 g ciastek
- 120 g roztopionego masła
- 3 łyżki Nutelli
- 70 g serka ricotta (można zastąpić serkiem mascarpone lub miękkim twarożkiem)
- 30 g cukru pudru
- 70 ml śmietany do ubijania
- 30 g mąki kokosowej
- 2 banany
- 80 g białej czekolady
- 80 g mlecznej czekolady
- Folia bąbelkowa (folia bąbelkowa)
Przygotowanie:
Ciastka pokrusz i delikatnie wymieszaj blenderem ręcznym.
Dodać roztopione masło, wymieszać, dodać Nutellę i dobrze wymieszać. Rozłóż masę na folii spożywczej, przykryj drugą folią i rozwałkuj na cienki placek. W misce wymieszaj serek ricotta z cukrem pudrem na gładką masę.
Dodać śmietankę i ubić. Delikatnie wymieszaj mąkę kokosową i równomiernie rozprowadź ją na zwiniętej blaszce. Na blasze połóż dwa banany i zwiń je w folię. Roladę włóż do lodówki na 30 minut. Rozpuść czekoladę białą i mleczną.
Obie roztopione czekolady wlać do rękawów cukierniczych. Przygotowujemy folię bąbelkową i posypujemy ją na przemian czekoladą, delikatnie rozprowadzamy łyżką. Wyjmij bułkę z folii i połóż na jej powierzchni folię bąbelkową z czekoladą. Włóż ponownie do lodówki na 30 minut.