Nie zamrażam ani nie gotuję truskawek: dzięki tej metodzie przetwarzania truskawki pozostają świeże przez cały rok.
Rozpoczyna się sezon na truskawki i być może zastanawiasz się, jak zagospodarować plony.
Istnieją różne metody przechowywania, które również zaproponujemy w tym artykule. Bez gotowania i zamrażania truskawki pozostaną świeże przez cały rok!
Potrzebujemy:
- 3 kg truskawek
- 3 kg granulowanego cukru
Przygotowanie:
Przed zbiorem truskawek należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy: owoce muszą być zdrowe i świeże. W przeciwnym razie smak zostanie zepsuty. Umieść truskawki w dużej misce. Zalej je zimną wodą.
Pozostaw je zanurzone w wodzie na około 10 minut. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą. Spuścić wodę. Oczyść je z łodyg. Jeśli znajdziesz większe owoce, pokrój je.
Następnie posyp je cukrem. Proporcje truskawek i cukru powinny wynosić 1:1. Na dno dużej miski wsyp odrobinę cukru. Następnie układamy warstwę truskawek.
Zachowaj trochę cukru, będzie Ci potrzebny później. Odstaw truskawki na 3 godziny. W tym czasie zamieszaj kilka razy. Mieszaj, aż truskawki puszczą sok, a cukier zacznie się rozpuszczać. W międzyczasie przygotuj małe słoiczki.
Muszą być czyste, wysterylizowane i suche. Ułóż truskawki w miseczkach prawie do samej powierzchni, zostawiając trochę miejsca. Do każdej szklanki wsyp pozostały cukier. Teraz możesz zamknąć szklanki pokrywką. Przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej przechowywać je w lodówce, gdzie wytrzymają co najmniej rok.