Strudla makowa bez pracy: Jest idealna, nie kwaśnieje ani przez minutę, a gdy już jej spróbujesz, pokochasz ją.
Doskonały przepis na strudel, który smakuje fantastycznie i nie różni się od klasycznego zakwasu. Uwielbiam szybkie i proste przepisy, które smakują wyśmienicie.
Moim ulubionym jest strudel śmietanowy bez drożdży, który można szybko przygotować, smakuje rewelacyjnie i nie różni się od klasycznego strudla na zakwasie. Można go wypełnić nadzieniem według własnego gustu – moim ulubionym jest orzech z czekoladą, ale można też wybrać jabłko z makiem , serek wiejski, czekoladę, konfiturę…
Składniki:
- 2 szklanki (1 szklanka 200 ml) mąki zwykłej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- Olej
- Jajka
Nadzienie:
- 250 gramów zmielonych orzechów włoskich
- 50 gramów startej czekolady
- 100 mililitrów mleka
- 3 łyżki cukru
- 20 gramów margaryny lub masła
Opcjonalnie:
Mak, tarte jabłka, twarożek, Nutella…
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, w razie potrzeby dodać śmietanę lub mąkę. Rozwałkuj ciasto na blacie kuchennym na prostokąt. Zmielone orzechy włoskie wymieszać z cukrem i dodać grubo startą czekoladę.
Podgrzej mleko do temperatury wrzenia i dodaj masło, które się w nim rozpuści. Gorącą mieszanką zalać orzechy włoskie i czekoladę i dobrze wymieszać. Rozwałkowane ciasto posmaruj olejem roślinnym, przykryj nadzieniem.
Jeśli nie chcesz nadzienia orzechowego, po prostu posyp makiem i startymi jabłkami, twarożkiem lub innym nadzieniem według własnego uznania. Na końcu artykułu dodaję przepis na moje ulubione nadzienie makowe. Zagnij brzegi ciasta, ale tylko trochę, a następnie ostrożnie zwiń ciasto.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Jeszcze ciepły strudel obficie posyp cukrem pudrem.
Przepis na proste nadzienie makowe
Składniki:
- 200 g zmielonego maku
- 120 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 cukru cynamonowego (opcjonalnie)
- 50 ml gorącego mleka
- 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W misce wymieszaj zmielony mak, cukier puder, cukier waniliowy i ewentualnie cukier cynamonowy. Podgrzej mleko, aż będzie gorące, ale nie wrzące. Dosypujemy ją stopniowo do maku i mieszamy, aż powstanie gęsta, nadająca się do smarowania masa. Dla dodatkowego smaku można dodać łyżeczkę rumu. Pozwól nadzieniu ostygnąć podczas pracy z ciastem.
Wskazówki:
Dla jeszcze lepszego smaku można przed użyciem mak podsmażyć na suchej patelni na złoty kolor. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste, można dodać odrobinę więcej mleka. Tą ilością nadzienia należy wypełnić jeden klasyczny strudel.