Ten przepis doprowadził wszystkich gości do szaleństwa, wystarczy podwoić dawkę: Malinowo-czekoladowa pokusa bez pieczenia o niesamowitym smaku.

Niesamowicie smaczne ciasto, którego warto spróbować: Połączenie czekolady, malin, orzechów i serka śmietankowego zachwyci Cię.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 125 g masła lub margaryny (margaryna z masłem na filmie)
  • 100 ml soku pomarańczowego

Nadzienie:

  • 300 g mrożonych malin
  • 150 ml wody
  • 3-4 łyżki kr. cukier
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

Drugie nadzienie:

  • 200 g mascarpone lub miękkiego twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 200 ml słodkiej śmietany do ubijania

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietany do ubijania

Przygotowanie:

Na bazę wymieszaj pokruszone ciasteczka z mielonymi orzechami i cukrem. Dodać roztopione masło, sok i wyłożyć mieszaninę na dno tortownicy. Włóż do lodówki do ostygnięcia.

Przygotujemy pierwsze nadzienie: Maliny wymieszać z cukrem i 100 ml wody, postawić na ogniu. W międzyczasie w misce wymieszaj skrobię z 50 ml wody i gdy masa malinowa zacznie się gotować, dodaj mieszaninę skrobi.

Ciągle mieszając ugotuj gęsty budyń. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut. Następnie masę wyłóż na spód biszkoptowy. Do drugiego nadzienia wymieszaj wszystkie składniki – możemy użyć trzepaczki. Wyłóż masę malinową.

Na koniec w kubku rozpuść czekoladę w śmietanie i wylej ją na wierzch deseru. Pozostawiamy do schłodzenia w lodówce i możemy podawać.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!