Włoski chleb pieczony w 6 minut: Jest gotowy raz dwa i pachnie w całym domu. Świeże nawet następnego dnia.
Odkąd mam ten przepis, nie mam ochoty na żaden inny chleb. Przedstawiamy Państwu bardzo prosty i praktyczny przepis na puszystą i miękką domową ciabattę.Odkąd mam ten przepis, nie mam ochoty na żaden inny chleb.
Składniki:
- 10 g granulowanego cukru
- 10 g suchych drożdży
- 400 ml ciepłego mleka
- 30 ml oliwy z oliwek
- 40 g jogurtu
- 600 g mąki zwykłej
- 8 g soli
Przygotowanie:
Do głębokiej miski wsyp cukier. Dodaj drożdże. Wlać ciepłe mleko i dobrze wymieszać trzepaczką. Do powstałej masy wlać oliwę i dodać jogurt. Mieszamy trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać mąkę i sól i wymieszać szpatułką. (Ilość mąki może być większa lub mniejsza w zależności od jej jakości).
Następnie dalej wyrabiamy ręcznie, aż uzyskamy gładką konsystencję. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta odciśnij powietrze i przenieś je na posypany mąką stół.
Zagnieść ciasto, uformować kulę i podzielić na dwie równe części. Następnie z części ciasta formujemy kulę. Jedno ciasto włóż do miski i przykryj, a drugie rozłóż palcami na posypanym mąką stole. Następnie rozwałkuj ciasto wałkiem na średnicę 35 cm. Za pomocą podłużnej puszki po żywności wycinamy części (patrz wideo).
Pokrojone kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób wyrabiamy drugie ciasto. Przykryj blachę ręcznikiem i odstaw ciasto na 5 minut. Po upływie tego czasu włóż blachę do nagrzanego piekarnika. Piec 6-7 minut w temperaturze 250°C.