Leczy wzrok, stawy i żołądek, a rośnie na każdym kwietniku: Ten kwiat to złoto, moja babcia mówiła.

  • 5 kwiatów aksamitki
  • Liść młodego słonecznika
  • Łyżeczka zielonej herbaty
  • 2 gałązki mięty
  • 2 liście pokrzywy

Wszystkie składniki należy wrzucić do dzbanka o pojemności 0,5 litra, zalać wrzątkiem i przykryć ręcznikiem na 30 minut. Tak przygotowany napój rozcieńcza się następnie wodą w filiżance.

Herbatę z aksamitki można nie tylko pić, ale także używać jej do przemywania oczu. Występująca w kwiatach luteina karotenoidowa wpływa pozytywnie na jakość i ostrość widzenia. By jeszcze bardziej poprawić wzrok zielarze zalecają zjadanie 3 świeżych kwiatów (w przypadku dzieci 1) dziennie przez miesiąc.

Ulga w grypie i przeziębieniu

Wdychanie oparów aksamitki ułatwia oddychanie podczas przeziębienia lub grypy. Kilka pąków kwiatu należy zalać wrzącą wodą, a następnie owinąć dzbanek z naparem ręcznikiem i dostawić na pięć minut. Opary wdycha się ustami, a wydycha nosem. Gdy możliwe jest już swobodne oddychanie przez nos, następuje zamiana – wdycha się nosem, wydycha ustami.

Aksamitki w twojej kuchni

error: Treść zabezpieczona !!