Masz mleko i trochę mąki? zrób ten niesamowicie dobry deser arabski bez pieczenia.
Szukasz przepisu na niesamowity deser bez użycia piekarnika i żelatyny? Ten domowy deser jest kremowy i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu!
Składniki:
Pierwsza warstwa:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
Druga warstwa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki mąki
- Wanilina do smaku
Trzecia warstwa:
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 100 ml przegotowanego mleka
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Pierwsza warstwa:
- W garnku wymieszaj mleko, cukier, mąkę, mąkę kukurydzianą i kakao.
- Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Przelej masę do formy i schłódź w lodówce.
Druga warstwa:
- Roztop mleczną czekoladę z masłem.
- W osobnym garnku wymieszaj mleko, cukier, skrobię kukurydzianą, mąkę i wanilinę.
- Dodaj roztopioną czekoladę i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje.
- Wylej na pierwszą warstwę i schłódź.
Trzecia warstwa:
- Roztop białą czekoladę z masłem i wymieszaj z przegotowanym mlekiem.
- Roztop gorzką czekoladę z masłem i wymieszaj z powstałą masą.
- Wylej na drugą warstwę i schłódź.