Dwukolorowe ciasto idealne na każde przyjęcie. Nawet sąsiadka zapuka po przepis.
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki zwykłej mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- skórka cytrynowa
Ciasto serowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 serki wiejskie
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe: W misce ubić jajka z cukrem na pianę, następnie powoli dodawać olej cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki we wskazanej kolejności.
Ciasto serowe: W misce ubij jajka z cukrem i mąką na puszystą masę, a następnie dodaj pozostałe składniki w podanej kolejności. Otrzymamy gładkie i cienkie ciasto. Myjemy blachę do pieczenia, kładziemy na nią połowę ciasta kakaowego i wylewamy na nią ciasto twarogowe i resztę ciasta kakaowego. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 30 minut.