Prosta miękka bułka rodzynkowa z kwaśną śmietaną – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego
Prosta miękka bułka rodzynkowa z kwaśną śmietaną – procedura przygotowania
Jesteś dopiero początkujący w dziedzinie wypieków, ale mimo to chciałbyś wyczarować jakiś ciekawy i smaczny deser? Przedstawiamy Państwu zupełnie prostą bułkę, która nieco przypomina Święta Bożego Narodzenia, jednak jej smak i konsystencja są zupełnie inne.
Ciasto jest maślane, ale z dodatkiem kwaśnej śmietany, która nadaje mu niezwykły smak i aromat oraz lekką wilgotność. Całość wspaniale uzupełni smak rodzynek, a Ty po raz kolejny w pełni docenisz powiedzenie, że w prostocie kryje się piękno.
Składniki
- mąka – 350 g
- mleko – 150 ml
- śmietana 20% tłuszczu – 50 g
- cukier – 40 g
- masło – 30 g
- świeże drożdże – 15 g
- cukier waniliowy – 8 g
- jajka – 2 szt
- sól – 0,5 łyżeczki
- rodzynki – do smaku
- mak – do smaku
Przygotowanie
Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, ale nie gorące i rozpuść w nim drożdże. Jeśli masz świeże, pokrój je na małe kawałki i wymieszaj z mlekiem. Dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na dziesięć minut, aż na powierzchni mieszanki zaczną tworzyć się bąbelki.
Wbij jedno jajko do głębokiej miski, dodaj kryształ i cukier waniliowy i ubijaj elektryczną trzepaczką lub mikserem, aż powstanie piana. Następnie dodać aktywowane drożdże i dalej ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj, aż masa będzie gładka.
Do mieszanki w dwóch lub trzech etapach dodać przesianą mąkę pszenną i szczyptę soli. Zacznij wyrabiać gęste ciasto drewnianą łyżką lub mikserem elektrycznym. Gdy masa będzie wystarczająco spójna, wymień ugniatarkę własnymi rękami i wyrabiaj na gładką, zwartą masę, która będzie miękka i lepka. Następnie włóż miękkie masło do ciasta na małe kawałki i kontynuuj ugniatanie. Całość wyrabiania powinna zająć około 20 minut.
Nasmaruj ścianki miski i powierzchnię ciasta olejem roślinnym, przykryj folią spożywczą lub bawełnianym ręcznikiem i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na półtorej godziny. Następnie wyłóż ciasto na blat posypany mąką i podziel na dwie połowy. Obydwa składniki ponownie zagnieść rękoma, ponownie przykryć i odstawić na 15 minut.
Następnie każdą połówkę rozwałkowujemy na cienki placek, na jeden brzeg układamy rodzynki i zwijamy w rulon. Następnie zwiń obie połówki ciasta w długi wąż, połącz gotowy warkocz w okrąg i umieść go w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj formę warkoczem folii i odstaw na kolejną godzinę.
Przed pieczeniem w misce roztrzep jedno jajko z łyżką mleka i posmaruj tą mieszanką całą powierzchnię bułki. Posypać obficie makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 40 minut.