Dobra na każdą porę roku: Zetrzyj surowe buraki na tarce i zrób ta pyszna zdrowa surówka.
Surówka z buraków poza tym, że jest pełna witamin to dodatkowo smakuje każdemu.
Warto ją wypróbować serwując w postaci dodatku np. do ulubionych mięs.
Składniki:
- 500 g buraków,
- 350 g cebuli,
- 300 g marchewki,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu,
- 100 g oleju roślinnego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- sól do smaku,
- czary pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Należy przede wszystkim wybrać ciemne i twarde buraki, gdyż idealnie nadają się one do sałatki ze względu na swój słodki i soczysty smak. Marchewki obrać, umyć, a następnie wraz z burakami zetrzeć na tarce.
Warzywa wymieszać i posypać cukrem, po czym trzeba je odstawić dopóty, dopóki buraki wypuszczą sok. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Potem podsmażyć ją na złoty kolor na oleju oraz wymieszać z burakami i marchewką. Całość dokładnie wymieszać.
Wlać później sos sojowy wraz z octem i posypać przyprawami. Mieszać do momentu dokładnego połączenia się składników. Wstawić do lodówki.