Zaskoczę Cię tym przepisem na chleb pełnoziarnisty. Sekretem jest jeden składnik
Chleb pełnoziarnisty – proces przygotowania
Chleb pełnoziarnisty wypiekany według norweskiej receptury jest oczywiście zdrowszy niż chleb ze zwykłej mąki, ale smakuje bardzo podobnie. Rezultat jest pięknie chrupiący na powierzchni i miękki w środku.
Składniki
- woda – 500 ml
- cukier – 2 łyżki
- suszone drożdże – 8 gr
- mąka pełnoziarnista – 400 gr
- zwykła mąka – 400 gr
- sól – 2 łyżeczki
- olej – 50 ml
Przygotowanie
Do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier i suszone drożdże, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Dodaj przesianą mąkę pełnoziarnistą i sól i wymieszaj ciasto.
Następnie dodajemy mąkę pszenną, zaczynamy mieszać ciasto drewnianą łyżką i po chwili dodajemy olej. Wmieszaj go lekko w mieszankę, a następnie za pomocą rąk lub robota wyrób elastyczne, nieklejące się ciasto. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto lekko zagnieść na rolce, podzielić na dwie połowy i uformować z nich bułeczki. Przykryj je i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Następnie z każdej bułki rozwałkuj kotlet o grubości około 2 centymetrów, zwiń w rulon i sklej miejsca łączenia palcami. Tak przygotowane obie połówki ciasta włożyć do wysmarowanej olejem formy chlebowej, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Wierzch chleba posmarować wodą i oprószyć odrobiną mąki. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz chleb przez 25 do 30 minut. Po upieczeniu pozwól im trochę ostygnąć w foremce, a następnie wyjmij je i pozwól im całkowicie ostygnąć.