Są gotowe w 10 minut i są puszyste jak ptysie: Idealne naleśniki z patelni.

Potrzebujesz tylko 10 minut, a te pyszne naleśniki z chleba można zbilansować na Twoim stole. Smakują naprawdę wyśmienicie!

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej (4 szklanki)
  • 220 g jogurtu naturalnego (1 szklanka)
  • 200 ml wody (1 szklanka)
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Do serwowania:

  • Masło topione
  • drobno posiekana pietruszka

Przygotowanie:

Do miski wrzuć biały jogurt i wymieszaj go z wodą i solą za pomocą trzepaczki. Mieszaj, aż jogurt i sól się rozpuszczą.

Następnie przetwarzamy całą mąkę, w tym proszek do pieczenia. Wypracujemy zwarte ciasto.  Aby ciasto się nie sklejało, nacieramy je łyżeczką oleju roślinnego.

Następnie ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na dwie części, które odlewamy. Każdą część dzielimy na 5 mniejszych części.

Każdy kawałek kładziemy na blasze i przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem mikrotenowym, aby ciasto nie wyschło. Poszczególne kulki wałkujemy na płasko o średnicy 10 – 12 cm.

Ponownie przykryj naleśniki, aby ciasto nie wyschło. Stopniowo smażyć je wszystkie na suchej rozgrzanej patelni.

Gotowe naleśniki posypać roztopionym masłem.

Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!