Zanim zdecydujesz się wyrwać ten chwast, przeczytaj to: Twoje zdanie o nim może się całkowicie zmienić.
Portulaka warzywna, inaczej nazywana cudowną zielenią, często uznawana jest za niechciane ziele w ogrodzie, lecz ma potencjał, by ozdobić twoje podwórko.
Jej szybki wzrost i niezwykła trwałość sprawiają, że jej usunięcie staje się wyzwaniem. Choć wielu postrzega ją jako chwast, niewielu zdaje sobie sprawę, że zawiera więcej omega-3 niż olej rybny, co przynosi korzyści zdrowotne.
Jej skład odżywczy robi wrażenie: 2,2% białka, 0,5% zdrowych tłuszczy, 6,5% węglowodanów, 1,2% błonnika i 2,2% minerałów. Jest bogata w witaminy takie jak C, prowitaminę A, B1, B2, ale także w glikozydy, saponiny, śluzy, gorycze, olejki eteryczne i różne kwasy organiczne.
Jeśli porównamy ją z innymi warzywami, jej zawartość odżywcza wyróżnia się: posiada siedem razy więcej beta-karotenu niż marchew, sześciokrotnie więcej witaminy E niż szpinak i aż czternaście razy więcej omega-3. Pomaga w walce przeciwko chorobom takim jak rak, udary i choroby serca. Jest także pomocna w leczeniu bezsenności.
Kilka zdrowotnych korzyści płynących z portulaki:
- wyższa zawartość witaminy A niż w innych zielonych warzywach,
- pomoc w terapii cukrzycy typu 2 i nadciśnienia,
- profilaktyka chorób serca i układu krążenia.
- wsparcie dla serca i układu krążenia,
- leczenie bezsenności,
- wzmacnianie kości i stawów,
- działanie przeciwzapalne,
- ochrona odporności,
Dzięki bogactwu minerałów, portulaka jest skuteczna w leczeniu problemów skórnych, takich jak obrzęki, ukąszenia czy zmarszczki. Jej miąższ, stosowany na skórę, łagodzi podrażnienia. Wspomaga też w przypadku wypadania włosów i łamliwości paznokci. Omega-3, które zawiera, dbają o zdrowie kości. W medycynie chińskiej jest ceniona w wielu schorzeniach.
Młode części portulaki mają kwaśny smak i smakują wyśmienicie. Starsze można blanszować. Jej sok stanowi świetne uzupełnienie diety.
Chcesz uprawiać portulakę? Nasiona dostępne są w sklepach internetowych. Najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku, w przepuszczalnej glebie. Zbiorów można dokonywać już po kilku tygodniach od wysiewu.
A teraz przepis na probiotyk z portulaki:
Składniki:
- portulaka,
- ocet winny,
- sól gruboziarnista,
- cytryna,
- czosnek,
- chili,
- sól cytrynowa.
Marynata:
- ocet: 100 ml
- sól gruboziarnista: 3 łyżeczki
- sól cytrynowa: 1 łyżeczka
Instrukcje:
- Umyj portulakę i włóż do sterylizowanych słoików.
- Dodaj do każdego 1-2 ząbki czosnku, kawałki cytryny i chili.
- Składniki marynaty połącz ze sobą. Gdy sól się rozpuści, dodaj wodę i zalej portulakę.
- Dopilnuj, aby słoik był pełen wodą, potem szczelnie zamknij.
- Przechowuj w miejscu zacienionym przez tydzień przed degustacją.