Delikatne kruche ciasto wypełnione jest aromatycznym nadzieniem jabłkowym z odrobiną cynamonu. Te pyszne ciasteczka szybko znikają ze stołu po podaniu.

Znalazłeś idealny przepis na szybką i pyszną przekąskę. Ten łatwy w przygotowaniu deser z pewnością zasmakuje każdemu smakoszowi.

Połączenie cynamonu i jabłek stworzy przyjemny aromat, który zachęci wszystkich do pieczenia. Ciastka są łatwe do zrobienia i szybkie w przygotowaniu, więc z łatwością znajdziesz czas na ich upieczenie nawet w gorączkowym dniu w środku tygodnia.

Przepis jest szybki i łatwy do wykonania, więc nie potrzeba wielu składników. Prawdopodobnie masz już składniki potrzebne do tego przepisu, czyli 1 jabłko i 1 szklankę mąki.

Oto pełna lista składników, które będą potrzebne do upieczenia ciasteczek.

  • Jabłka – 1 szt.
  • Masło – ok. 70 g
  • Cukier – ok. 4 łyżki stołowe
  • Cynamon – ok. 0,5 łyżki deserowej
  • Jajka – 1 szt.
  • Sól – ok. 1 łyżka deserowa
  • Cukier waniliowy – ok. 1 łyżka deserowa
  • Mleko – 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia – ok. 4 g
  • Mąka pszenna – 250 g

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj nadzienie. Obrane jabłka pokrój w kostkę lub plasterki i włóż do rondla. Podsmaż jabłka, aż się skarmelizują, z 2 łyżkami cukru, cynamonem i masłem.

W osobnej misce wymieszaj jajko, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj mleko, proszek do pieczenia i masło. Powoli i ostrożnie dodaj mąkę do mieszanki.

Z ciasta uformuj cienką warstwę, a następnie wytnij z niej kółka. Następnie umieść wycięte kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałóż nadzienie na jedną stronę koła, a następnie „zamknij” je drugą stroną.

Piecz ciastka w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Piecz ciastka przez 20 minut w temperaturze 180°C. Posyp cukrem pudrem i gotowe! Ciastka rozejdą się w mgnieniu oka. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!