Jak przygotować chrupiące ciasteczka z nasionami. Dla Pań dbających o figurę. Jem i chudnę.
Ciasteczka z lnem szybko zaspokoją głód i urozmaicą codzienne menu.
Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się smakiem pysznej, chrupiącej przekąski nie martwiąc się ilością zjedzonych kalorii. A nasiona lnu będą korzystnie wpłyną na trawienie. Ciasteczka mają jednak jedną wadę – kończy się zbyt szybko.
Składniki
- Mąka pszenna – 135 g
- Cukier – 25 g
- Sól – 1 szczypta
- Nasiona lnu – 2 łyżki
- Woda – 50 ml
- Olej słonecznikowy – 50 ml
Przygotowanie
Przesiej mąkę i wymieszaj z solą, cukrem i siemieniem lnianym. Wymieszaj wodę z olejem, ustaw na kuchence, zagotuj i natychmiast wlej do pojemnika z suchą mieszanką. Za pomocą szpatułki szybko zagnieć ciasto, pozostaw na 15 minut.
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5 mm, pokrój w małe kwadraty. Umieść ciasteczka na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Piecz około 10 minut (do zrumienienia) w temperaturze 200 stopni.
Jak widzisz przygotowanie jest banalnie proste, a ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie! Wskazówka: przygotuj podwójną lub potrójną porcję ciasta. Upiecz odpowiednią ilość ciastek , a resztę gotowego ciasta zamroź.