Jak przygotować chrupiące ciasteczka z nasionami. Dla Pań dbających o figurę. Jem i chudnę.

Ciasteczka z lnem szybko zaspokoją głód i urozmaicą codzienne menu.

Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się smakiem pysznej, chrupiącej przekąski nie martwiąc się ilością zjedzonych kalorii. A nasiona lnu będą korzystnie wpłyną na trawienie. Ciasteczka mają jednak jedną wadę – kończy się zbyt szybko.

Składniki

  • Mąka pszenna – 135 g
  • Cukier – 25 g
  • Sól – 1 szczypta
  • Nasiona lnu – 2 łyżki
  • Woda – 50 ml
  • Olej słonecznikowy – 50 ml

Przygotowanie

Przesiej mąkę i wymieszaj z solą, cukrem i siemieniem lnianym. Wymieszaj wodę z olejem, ustaw na kuchence, zagotuj i natychmiast wlej do pojemnika z suchą mieszanką. Za pomocą szpatułki szybko zagnieć ciasto, pozostaw na 15 minut.

Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5 mm, pokrój w małe kwadraty. Umieść ciasteczka na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Piecz około 10 minut (do zrumienienia) w temperaturze 200 stopni.

Jak widzisz przygotowanie jest banalnie proste, a ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie! Wskazówka: przygotuj podwójną lub potrójną porcję ciasta. Upiecz odpowiednią ilość ciastek , a resztę gotowego ciasta zamroź.

W odpowiednim momencie wystarczy, że rozmrozisz ciasto, uformujesz ciasteczka i szybko upieczesz. Miłej herbatki!

error: Treść zabezpieczona !!