Zawsze piekę ciasteczka w kształcie grzybów na święta: Wyglądają niesamowicie, a dzieci szaleją za nimi.
Śliczne ciasteczka w kształcie grzybka. Ciasteczka pięknie prezentują się na talerzu.
Wbrew pozorom przygotowanie takiego słodkości nie jest bardzo trudne. Wystarczy zebrać składniki, przygotować masę, odpowiednio ją uformować i po upieczeniu udekorować. Unikalny przepis na nietradycyjny słodki przysmak w kształcie grzybka z portalu smakosze. Zdecydowanie warto spróbować. Smakołyki będą gwarantowane.
Przygotuj piękne ciasteczka
Przepis na ten przysmak znalazłam w internecie i choć wydawał mi się skomplikowany, postanowiłam dać mu szansę. To było oszałamiające wizualnie, więc chciałem zobaczyć, czy uda mi się to zrobić pomimo moich ograniczonych umiejętności artystycznych.
Od pierwszej próby minęło sporo czasu, a grzyby – jak je nazywamy – przygotowuję regularnie i podobają się także moim znajomym i rodzinie. Polecam spróbować je przygotować. W dalszej części artykułu dowiesz się jak je wyczarować.
Ten przysmak, który uwielbiają dzieci, jest czasochłonny, ale wygląda efektownie. Podziwiali ją nawet moi dorośli goście. Nie wymaga stosowania trudno dostępnych produktów.
Do przygotowania ciast w kształcie grzybów potrzebujemy:
- 100 g masła
- 200 g granulowanego cukru
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 duże jajko
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże białko jajka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka wody
- 20 g suchego maku
- 100 g czekolady
- 10 ml oleju rzepakowego
Do pieczenia potrzebna będzie jedynie blacha wyłożona papierem do pieczenia. Część pracy warto powierzyć dzieciom, będzie to dla nich wielką atrakcją. Instrukcję przygotowania znajdziesz poniżej – jest to bardzo proste.
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Za pomocą miksera ubić masło, cukier, śmietanę i jajko. Posypać przesianą mąkę proszkiem do pieczenia.
Zagniataj mieszaninę ręcznie, aż uzyskasz gładką kulę. Ciasto podzielić na pół. Z jednej części uformuj płaskie koła o średnicy 5-6 cm i ułóż je na blasze do pieczenia.
Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie z drugiego ciasta przygotować nóżki grzybów, czyli bułki o grubości 2-3 cm, lekko zwężone z jednej strony. Elementy te wstawiam do piekarnika zaraz po skończeniu poprzednich – pieczemy je dokładnie tak samo.
W ostudzonych „czapkach” wycinamy małe dziurki . Dodać do nich cukier puder i białka. Musi być gruby, aby można go było zastosować jako klej do mocowania „łodyg”.
Gdy ciasteczka będą gotowe, resztę lukru rozcieńczamy wodą. Pokryj łodygi glazurą. A potem od razu zanurzamy je w maku. Pozwól im wyschnąć. Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej i wymieszaj z olejem. Następnie dekorujemy całe kapelusze polewą czekoladową.
Czekamy, aż lukier stwardnieje. Przechowuj ciasta w szczelnym plastikowym pojemniku, aby zachować świeżość. Przy konsumpcji należy poczekać , aż lukier i polewa czekoladowa stwardnieją.