Chrupiące krążki migdałów z marmoladą: od 50 lat robię ten przepis na Święta Bożego Narodzenia, smakuje rewelacyjnie i starcza na długo.
Kruche, trwałe i naprawdę doskonałe ciasto herbaciane, które na pewno Ci zasmakuje.
Mamy ten przepis na święta co roku od 50 lat, odkąd znalazłam ten przepis w czasopiśmie i wypróbowałem go po raz pierwszy.
To kruche, trwałe i naprawdę doskonałe ciasto herbaciane, które na pewno będzie Ci smakować.
Składniki
- 250 g mąki zwykłej
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 50 g migdałów
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki marmolady
- do panierowania białek
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i wodę. cukier, sól, żółtka i masło.
Zrobimy ciasto. Ciasto rozwałkować na rulon i pokroić na równe części. Formuj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Następnie posmaruj kulki białkiem. Obtaczamy kulki pokryte białkiem w posiekanych migdałach. Alternatywnie możemy obtoczyć go w zmielonych orzechach lub kokosie.
I tak przechowujemy go na blasze do pieczenia. W kulkach robimy palcem dziurę, którą wypełniamy dowolną marmoladą. Gdy nadzienie będzie już gotowe, pieczemy około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku.