Chrupiące krążki migdałów z marmoladą: od 50 lat robię ten przepis na Święta Bożego Narodzenia, smakuje rewelacyjnie i starcza na długo.

Kruche, trwałe i naprawdę doskonałe ciasto herbaciane, które na pewno Ci zasmakuje.

Mamy ten przepis na święta co roku od 50 lat, odkąd znalazłam ten przepis w czasopiśmie i wypróbowałem go po raz pierwszy.

To kruche, trwałe i naprawdę doskonałe ciasto herbaciane, które na pewno będzie Ci smakować.

Składniki

  • 250 g mąki zwykłej
  • 100 g cukru pudru

  • 150 g masła
  • 50 g migdałów
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki marmolady
  • do panierowania białek

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i wodę. cukier, sól, żółtka i masło.

Zrobimy ciasto. Ciasto rozwałkować na rulon i pokroić na równe części. Formuj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Następnie posmaruj kulki białkiem. Obtaczamy kulki pokryte białkiem w posiekanych migdałach. Alternatywnie możemy obtoczyć go w zmielonych orzechach lub kokosie.

I tak przechowujemy go na blasze do pieczenia. W kulkach robimy palcem dziurę, którą wypełniamy dowolną marmoladą. Gdy nadzienie będzie już gotowe, pieczemy około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku.

Piekłam 20 minut w temperaturze 120°C. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!