2 jabłka, 3 jajka, mąka… koniecznie zapisz ten przepis na to pyszne ciasto z budyniem i jabłkami – rozpływa się w ustach
Delikatne, przepyszne ciasto z kremem budyniowym i jabłkami.
Ten prosty przepis będzie idealny na co dzień i na wyjątkowe okazje.
Składniki (na blachę 18×24 cm)
Ciasto
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 100 ml mleka
- 200 g mąki
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 nieduże jabłka
Krem
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- pół opakowania cukru wanilinowego
Przygotowanie
Chwilę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta wyjmij z lodówki mleko i jajka, tak by ogrzały się do temperatury pokojowej.
Zacznij od zrobienia kremu.
W garnku wymieszaj jajko, cukier, skrobię, mleko oraz cukier wanilinowy. Gotuj całość na małym ogniu aż zgęstnieje. Gotowy krem budyniowy przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
Następnie przygotuj ciasto.
Ubij jajka z cukrem zwykłym i wanilinowym. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Stopniowo, mieszając, połącz ją z jajkami.
Obrane jabłka pozbawione pestek pokrój na plastry, dodaj do ciasta. Wlej je na równomiernie na blachę. Na górze ciasta wykonaj kratkę z kremu budyniowego – najlepiej zrobić to za pomocą szprycy cukierniczej.
Piecz przez około pół godziny w 180 stopniach.