Od dziś tylko z niego korzystam. Ciasto drożdżowe z lodówki – jak je zrobić aby wyszło idealne.
Przygotowanie ciasta drożdżowego wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się to wydawać. Przede wszystkim wymaga cierpliwości, dobrego przepisu i czasu niezbędnego do wyrośnięcia ciasta.
Istnieje jednak pewna alternatywa dla typowych drożdżówek, którą przygotujesz znacznie szybciej niż klasyczne ciasto. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki, wymieszać je zagnieść ciasto i umieścić je w lodówce na kilka godzin, a później przygotować niego ulubiony wypiek, na który akurat przyjdzie ochota.
Składniki
- 350 ml mleka
- dwa jajka
- dwie łyżki cukru
- szczypta soli
- 50 g drożdży
- 100 g margaryny
- 700 – 750 g mąki pszennej
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, po czym dodajemy do nich margarynę oraz jajka, sól i cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy mąkę małymi porcjami cały czas mieszając ciasto, by nie powstały grudki. Ciasto dokładnie wyrabiamy, następnie umieszczamy je w foliowej reklamówce i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny, by wyrosło.
Po upływie dwóch godzin ciasto jest już gotowe i możesz z niego przygotować ulubione słodkości, niezależnie od tego, czy będą to babeczki, placek z rodzynkami, czy cokolwiek przyjdzie Ci do głowy.