Ciasto francuskie z twarogiem – Jedna blacha to za mało. Mój hit na każdym przyjęciu.

Przepisów na babkę jest naprawdę niezliczona ilość.

Ciasto z twarogiem jest po upieczeniu pięknie miękkie, pachnie cytryną i wanilią i łatwo rozpływa się w ustach. Dosłownie idealny deser do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 250 g cukru kryształu
  • 300 g mąki półgrubej
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 250 g twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g tłuszczu
  • skórka cytrynowa
  • 1 proszek do pieczenia
  • tłuszczu, aby usunąć pleśń
  • gruba mąka do wylania formy

Proces przygotowania

Formę do ciasta natłuszczamy i posypujemy grubą mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i twarogiem. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i na koniec delikatnie dodajemy białka.

Wlać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Z własnego doświadczenia wiemy, że pieczemy około 45 minut. Gotowość sprawdzamy patyczkiem, który wkładamy do tortownicy i po wyjęciu musi pozostać suchy.

error: Treść zabezpieczona !!