Ciasto francuskie z twarogiem – Jedna blacha to za mało. Mój hit na każdym przyjęciu.
Przepisów na babkę jest naprawdę niezliczona ilość.
Ciasto z twarogiem jest po upieczeniu pięknie miękkie, pachnie cytryną i wanilią i łatwo rozpływa się w ustach. Dosłownie idealny deser do popołudniowej kawy.
Składniki
- 250 g cukru kryształu
- 300 g mąki półgrubej
- 5 żółtek
- 5 białek
- 250 g twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 250 g tłuszczu
- skórka cytrynowa
- 1 proszek do pieczenia
- tłuszczu, aby usunąć pleśń
- gruba mąka do wylania formy
Proces przygotowania
Formę do ciasta natłuszczamy i posypujemy grubą mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i twarogiem. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i na koniec delikatnie dodajemy białka.