Ciasto „Jabłkowy taniec” – wręcz rozpływa się w ustach. Najlepsze ciasto jakie jadłam.

Tytułowe ciasto „Jabłkowy taniec” to połączenie puszystego ciasta z jabłkami oraz przepyszną, kremową warstwą przypominającą straciatellę.

Deser prezentuje się niezwykle okazale, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznajcie przepis na ten nietuzinkowy rarytas, wykonajcie go sami i pozwólcie mu podpić Wasze serca, a także oczarować kubki smakowe.

Składniki:

  • 130g mąki pszennej,
  • 70g skrobi ziemniaczanej,
  • 150g cukru,
  • 220g masła,
  • 70g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 250g jogurtu typu greckiego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 5 łyżek żelatyny,
  • 80ml wody,
  • 90g galaretki o smaku pomarańczowym (około 3 opakowania).

Przygotowanie:

W naczyniu umieścić 100g miękkiego masła, margarynę oraz cukier. Składniki ubić na puszystą, jednolitą masę za pomocą miksera. Nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo 3 żółtka oraz 1 białko. Kontynuować ubijanie przez następne 2 minuty.

Do powstałej masy przesiać mąkę oraz skrobię ziemniaczaną. Składniki wymieszać ze sobą przy zastosowaniu miksera. Należy pamiętać, aby ustawić mikser na niskich obrotach.

Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić w niej przygotowane ciasto w sposób równomierny.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni, umieścić w nim blaszkę z ciastem i piec przez 25 minut. Umyć i obrać ze skóry jabłka, wyjąć z nich gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W rondelku roztopić pozostałą część masła, umieścić w nim jabłka i dusić przez około 3 minuty. Kolejno, wsypać do jabłek 2 galaretki i dusić do momentu, aż proszek zupełnie się nie rozpuści.

Zdjąć rondel z kuchenki, przestudzić zawartość i wyłożyć na upieczone uprzednio ciasto. Żelatynę zalać szklanką wody i podgrzać aż do jej całkowitego rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietankę 30% ubić mikserem na bitą śmietanę. Mascarpone połączyć z jogurtem greckim oraz cukrem pudrem i dokładnie wymieszać.

Nie przerywając mieszania stopniowo wlewać ciepłą żelatynę, a następnie po łyżce ubitej śmietanki. Do powstałej masy dodać gorzką czekoladę startą na tarce i delikatnie wymieszać.

Powstałą masę wyłożyć na ciasto, przykrywając warstwę ułożonych wcześniej jabłek z galaretką. Umieścić ciasto w lodówce.

Ostatnią galaretkę rozprowadzić dokładnie w 400ml wrzącej wody.

Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na schłodzone ciasto i ponownie umieścić w lodówce na około 1,5 godziny (galaretka powinna zupełnie zastygnąć). Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!