Wspaniała uczta dla Twoich kubków smakowych: Ten przepis na ciasto mandarynkowe jest po prostu przepyszny.
Teraz czas na proste, ale pyszne ciasto mandarynkowe.
Ta słodycz sprawi, że zakochasz się od pierwszego kęsa. A więc smacznego! Ten pyszny deser zachwyci wszystkich Twoich gości.
Tort mandarynkowy – pysznie kolorowy
Składniki
- 2 średnie mandarynki
- 2-3 żółtka jaj
- 180 g mąki pszennej
- Cukier waniliowy 0,5 saszetki
- 125 ml świeżego mleka
- 100g cukru
- 25g masła roztopionego do ciasta
- 25 g masła do posmarowania ciasta
- 1/3 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki mąki tortowej
- Posypać wierzch 2 łyżkami cukru
- Posypać 2-3 łyżkami cukru pudru
Przygotowanie
Wymieszaj razem żółtka, cukier, mleko, cukier waniliowy i sól.
Wmieszaj do ciasta mąkę, proszek do pieczenia i sól. Połącz wszystkie składniki.
Następnie wylej ciasto do formy do pieczenia i równomiernie je rozprowadź.
Na wierzchu ułożyć plasterki mandarynek. Polej masłem. Dodaj dwie łyżki cukru.
Następnie wstawiamy nasze ciasto do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Po około pół godzinie sprawdzamy ciasto szpikulcem. Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem.