Niezwykle smaczne Niewidzialne ciasto – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
„Niewidzialne” ciasto francuskie składa się w dużej mierze z gruszek i jabłek. Wypiek cieszy się ogromną popularnością!
Każdy, kto go spróbuje, z pewnością jeszcze nie raz po nie sięgnie. Ulubione owoce z dodatkiem delikatnego, waniliowego smaku – czy istnieje lepsze połączenie?
Składniki:
- 400 g jabłek
- 400 g gruszek
- 100 ml mleka
- 70 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g cukru wanilinowego
- 2 szczypty soli
- 2 jajka
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z dodatkiem 50 g cukru i 10 g cukru wanilinowego oraz szczyptą soli. Następnie, do ubitych jajek dolewamy mleko i dodajemy 30 g masła, 90 g mąki oraz proszek do pieczenia. Owoce myjemy i obieramy, a następnie wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.
Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Plasterki owoców z obu stron zanurzamy w cieście, a następnie układamy je w formie jeden na drugim, nie przejmując się tym, czy kładziemy jabłko, czy gruszkę. Resztę ciasta wylewamy na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny.
Przygotowujemy kruszonkę
Mieszamy resztę mąki, miękkiego masła i cukru oraz cukru wanilinowego i szczyptę soli.