Błyskawicznie znika z talerza 12 łyżek – Włoskie ciasto proste w wykonaniu – pyszny smak.
Ciasto „12 łyżek” charakteryzuje się prostotą wykonania. Nie bez powodu posiada taką nazwę – sugeruje ono o proporcjach.
Bowiem wystarczy tylko połączyć wymagane składniki i wszystko razem zapiec w piekarniku. Prościej chyba nie da się. Idealne do przygotowania dla szczególnie zabieganych oraz zapracowanych osób.
Świetnie również sprawdzi się, kiedy mają odwiedzić nas niezapowiedziani goście. Tylko 30 minut pieczenia i można delektować się tym pysznym smakiem.
Składniki:
- 3 jajka,
- 12 łyżek cukru,
- 12 łyżek oleju słonecznikowego,
- 12 łyżek mleka,
- 12 łyżek mąki pszennej,
- 8 g proszku do pieczenia,
- 1/2 sztuki cytryny,
- szczypta soli do smaku,
- odrobina cukru pudru do smaku.
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z dodatkiem soli. Dodać do nich cukier i wciąż miksować. Do powstającej masy wlewać: mleko, olej roślinny oraz wyciśnięty sok z cytryny. Połączyć potem z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wlać do blaszki masę. Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu można dowolnie udekorować ciasto w zależności od upodobania.