Proste ciasto kefirowe z kawą. Przyjemny kawowy smak, smaczne i delikatne.

Aromat porannej kawy pomaga nam się obudzić. Po filiżance tego cudownego napoju czujemy się bardziej ożywieni i chętni do działania. Natomiast zapach tego ciasta przyciągnie do kuchni całą rodzinę. Często robię te proste ciasto kefirowe w weekendy, kiedy odwiedzają nas znajomi czy rodzina.

Ciasto ma przyjemny kawowy smak i piękny czekoladowy kolor. Jest bardzo smaczne i delikatne. Do deseru można dodać trochę posiekanych orzechów włoskich i suszonych owoców. Ale trzeba uważać, aby nie przesadzić z ich ilością, inaczej ciasto nie wyrośnie.

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 100 ml kefiru
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki kawy

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj miękkie masło i dobrze ubij mikserem.

Lekko podgrzej kefir i dodaj do niego kawę, odstaw na 5-10 minut. Następnie wlej go do miski z masą jajeczną. Ponownie wymieszaj.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i ubij na gładką masę. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i wylej ciasto. Rozłóż je równomiernie w formie.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez 30-35 minut. Sprawdź gotowość zapałką lub wykałaczką.

Ciasto kawowe możesz posypać do dekoracji cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!