Przygotuj to pyszne kremowe ciasto: jest tak miękkie, że całkowicie rozpływa się w ustach. Banalnie łatwy przepis
Pyszny smak tego prostego ciasta zachwyci całą twoją rodzinę i bliskich. Banalnie łatwy w przygotowaniu i niezwykle delikatny deser będzie znakomitym dodatkiem w trakcie spotkań z najbliższymi.
Potrzebujesz:
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 70 g cukru pudru
- skórka z jednej cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 2 białka jaj
- 80 g cukru pudru
- 400 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Najpierw oddziel żółtka i białka. Do żółtek dodaj cukier i ubij. Następnie dodaj miękkie masło, pokrojone na małe kawałki.
Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do miski razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrób ze składników zbite ciasto. Uformuj je w rulon i okrój z niego 1/3. Włóż obie części do osobnych woreczków i umieść w lodówce.
W międzyczasie przygotuj krem. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Dodawaj porcjami cukier, kontynuuj ubijanie. Następnie stopniowo dodawaj ubitą pianę.
Zagęść mąką pszenną bądź kukurydzianą. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż na dnia większą część ciasta i nałóż na nią przygotowany krem. Na wierzch zetrzyj pozostawiony mniejszy kawałek ciasta, rozprowadź równomiernie.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor. Następnie pokrój ciasto i możesz je podawać do aromatycznej kawy bądź herbaty.
Życzę smacznego!