Niebywałe, kremowe ciasto śliwkowe z budyniem – Odkryj najlepszy przepis od mojej mamy.
Zastanawiasz się, skąd ten zapach? To śliwki opanowujące każdy zakamarek twojego domu. Sekret prostego letniego deseru, który od lat rządzi w mojej kuchni, jest na wyciągnięcie ręki.
Twoje kubki smakowe nie są przygotowane na to, co nadejdzie. Oto lista składników, które je oczarują:
Podstawa ciasta, które skradnie twoje serce:
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Magia w kremie:
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 5 białek
- 1 kg śliwek – umyte, bez pestek
- cynamon do smaku
- 5 łyżek kaszy manny
Ceremonia przygotowania:
Rozpocznij od połączenia sił mąki, cukru, proszku do pieczenia i soli z zmiękczanym masłem. Dodaj do tego magicznego koktajlu żółtka zmieszane ze śmietaną, a potem zagniataj, aż ciasto zacznie tworzyć harmonijną całość. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodaj więcej śmietany.
Teraz twoje ciasto jest gotowe do akcji. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm i umieść w natłuszczonej i obsypanej mąką formie. Jeśli coś pójdzie nie tak, napraw to rękami, a potem równomiernie posyp 2 łyżkami kaszy manny. Na wierzchu ułóż soczyste, pachnące śliwki, posyp cynamonem i pozostałymi 3 łyżkami kaszy manny.
Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. W innej misce połącz żółtka z budyniem waniliowym i dodaj śmietanę. Połącz te dwa składniki i wylej na owoce, delikatnie wygładzając.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 30-35 minut. Obserwuj ciasto podczas pieczenia, bo każdy piekarnik jest inny. Przed podaniem posyp cukrem.