Przełom w leczeniu naturalnym: Mniszek lekarski w przepisie, który zwalcza problemy trzustki, nadciśnienie i oczyszcza krew.

Mniszek lekarski, bogaty w witaminy i minerały, w tym witaminę B6, tiaminę, ryboflawinę, witaminę C, żelazo, wapń, potas, cynk, magnez oraz kwas foliowy, jest znany ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych.

Służy jako naturalny diuretyk, poprawia funkcje nerek, wspiera wydzielanie żółci, detoksykację wątroby, obniża cholesterol i łagodzi alergie. Popularne są przepisy na herbatę, syrop, czy miód z mniszka, lecz istnieją również unikalne przepisy na wino z tej rośliny. Wino z mniszka może obniżać ciśnienie krwi, wspierać trzustkę i poprawiać trawienie.

Przodkowie często cenili wino z mniszka lekarskiego za jego zdolność do wspierania trawienia, łagodzenia problemów trzustkowych i żołądkowych. Przypisywano mu nawet magiczne właściwości. Jest to aromatyczny, domowy napój, zawierający esencję żółtych kwiatów, poprawiający nastrój i zdrowie.

Mniszek lekarski to także eliksir piękna i młodości, idealny prezent dla ukochanej osoby. Zaleca się jednak umiarkowane spożywanie tego wina, najlepiej 100-150 ml dziennie, przed posiłkami.

Wino na problemy trawienne i trzustkowe:

  • Składniki: świeży lub suszony korzeń mniszka lekarskiego, litr białego wina.
  • Przygotowanie: Korzeń mniszka zalewamy winem i macerujemy przez 14 dni, następnie odcedzamy i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wino do oczyszczania krwi i na nadciśnienie:

  • Składniki: 2 litry kwiatów mniszka, 2 litry wody, 1 cytryna, skórka z 1 pomarańczy, 1 kg cukru, 2,5 cm korzenia imbiru, ½ łyżki drożdży piwnych, ½ kromki chleba żytniego.
  • Przygotowanie: Zagotowujemy wodę, zalewamy nią płatki kwiatów, odstawiamy na 3 dni, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cukier, skórkę pomarańczy, cytrynę, imbir, gotujemy przez 1/2 godziny. Odcedzamy, ostudzamy, dodajemy drożdże, odstawiamy na 2 dni. Przefiltrujemy, włóż beczkę i korek, pozostawiamy na 2 miesiące, a następnie zabutelkowujemy.

Przepis na wino:

Składniki:

  • 1,5 l kwitnących główek mniszka lekarskiego
  • 4 litry wody
  • 2 pomarańcze
  • 1,25 kg cukru
  • 15 g drożdży
  • 2 cytryny
  • 5-litrowy pojemnik
  • Sfermentowany korek

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego wkładamy do garnka, dodajemy umyte cytryny i pomarańcze w plasterkach. Zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy na dzień.
  2. Przecedzamy ekstrakt, dodajemy cukier i mieszamy. Na wierzch sypie się drożdże, zamyka pojemnik korkiem fermentacyjnym i pozostawia na około 3 miesiące do fermentacji.
  3. Po wyklarowaniu i osadzeniu się osadu, wino przelanie do innego naczynia i przechowuje w chłodnym miejscu.
error: Treść zabezpieczona !!