Przepis na wyjątkowe cukierki z galaretką – Jeśli lubi się słodycze, to z całą pewnością te cukierki przypadną do gustu.
Ostatnio coraz więcej mówi się o zwiększaniu świadomości w zakresie odżywiania. Przykłada się uwaga do takich rzeczy, jak na przykład kupowanie i spożywanie mniejszej ilości mocno przetworzonych produktów.
Do tej kategorii można zaliczyć większość dostępnych obecnie na rynku słodyczy. Jeśli masz dosyć pełnych chemii cukierków, czytaj dalej i poznaj prosty przepis na domowy zamiennik sklepowych słodyczy z galaretki.
Składniki
- cukier – 160 g
- żelatyna (w proszku) – 40 g
- pomarańcze – 3 sztuki
- dodatkowy cukier do posypania galaretek
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania owoców. Przekrój pomarańcze na połówki i wyciskaj z nich sok – powinno go wyjść ok. 300 ml. Następnie przy pomocy sitka pozbądź się z niego miąższu – chodzi o to, aby sok był jak najbardziej klarowny.
Do soku dodaj cukier oraz żelatynę i starannie wymieszaj. Potem poczekaj ok. 15 minut, aby mieszanka zdążyła zgęstnieć. Powstałą masę wlej do garnka i powoli podgrzewaj do momentu, aż ponownie zrobi się bardziej płynna.
Teraz przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją folią i przez sitko przelej do niej pomarańczową mieszaninę. Poczekaj, aż masa przestygnie, a następnie wstaw ją do zamrażalnika.
Po ok. 1 godzinie galaretka powinna być gotowa do wyciągnięcia. Pokrój ją na małą kostkę i obsypuj cukrem.