Nigdy nie powiedziałbym, że pieczona cukinia może smakować lepiej niż smażona. 30 min i na stole.
Te danie to genialny dodatek lub nawet samodzielne lekkie danie idealne w gorące dni.
Jego dodatkowym plusem jest to, że można go bardzo szybko i naprawdę łatwo przygotować. Wystarczy pokroić składniki, wlać sos i wrzucić do piekarnika!
Potrzebujesz:
- 150 ml mleka
- 2 małe cukinie
- 3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 g parmezanu
- 3 łyżki mąki pszennej
- pół pęczka drobno posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- bazylia do smaku
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Nasmaruj formę olejem. Cukinię pokrój na mniejsze kawałki.
Ubij jajka. Dodaj pietruszkę, sól, pieprz, czosnek, mleko i bazylię – dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj ser i mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkości.
Przygotowaną mieszanką zalej równomiernie cukinię.