Nigdy nie powiedziałbym, że pieczona cukinia może smakować lepiej niż smażona. 30 min i na stole.

Te danie to genialny dodatek lub nawet samodzielne lekkie danie idealne w gorące dni.

Jego dodatkowym plusem jest to, że można go bardzo szybko i naprawdę łatwo przygotować. Wystarczy pokroić składniki, wlać sos i wrzucić do piekarnika!

Potrzebujesz:

  • 150 ml mleka
  • 2 małe cukinie
  • 3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 70 g parmezanu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pół pęczka drobno posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia do smaku
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Nasmaruj formę olejem. Cukinię pokrój na mniejsze kawałki.

Ubij jajka. Dodaj pietruszkę, sól, pieprz, czosnek, mleko i bazylię – dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj ser i mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkości.

Przygotowaną mieszanką zalej równomiernie cukinię.

Umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz około 40-45 minut. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!