Tylko 3 cukinie, 500 g mięsa mielonego i kawałek sera. Pyszna nadziewana cukinia w kilka chwil gotowa.
Jest wiele przepisów na nadziewaną cukinię, ale ten jest znakomity. Znika ze stołu wręcz w błyskawicznym tempie. Aromatyczne warzywa, delikatne i soczyste nadzienie to połączenie doskonałe!
Potrzebujesz:
- 3 średnie cukinie
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 jajko
- 150 g sera edamskiego startego lub pokrojonego w plastry
- opcjonalnie – pokrojone warzywa – pomidory, papryka…
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz paprykę. Mieszaj i gotuj przez chwilę.
W międzyczasie przetnij cukinię wzdłuż na pół i wykrój miąższ (np. łyżką). Miąższ z dwóch cukinii pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i posól. Duś, aż cukinia będzie półmiękka. Następnie wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.
Wymieszaj jajka z nadzieniem mięsnym i napełnij nim łódki z cukinii. Możesz również dodać pokrojone pomidory lub inne ulubione warzywa. Posyp tartym serem. Nadziewaną cukinię piecz w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Danie podlej odrobiną wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30-40 min.