Szukasz pomysłu na wykorzystanie cukinii: Koniecznie sprawdź ten przepis – skradnie Twoje serce.
Z niewielkiej ilości składników wyczarujesz pyszny i niedrogi posiłek, którym zachwyci się nie tylko cała rodzina, ale też zaproszeni goście!
Czas na coś zupełnie innego i wyjątkowego. Zadziwisz wszystkich tym daniem i zapewniam, że będziesz musiała tę roladę przygotowywać częściej, jest pyszna! Szybko ją przyrządzisz i będzie idealna na podwieczorek czy kolację. Koniec z nudą!
Przygotuj tę roladę, kiedy chcesz ograniczyć w diecie węglowodany, w tym przepisie nie ma mąki. Dzięki temu, że je się ją na zimno, możesz ją zabrać nawet do pracy, dzięki czemu w przerwie zjesz coś zdrowego.
Składniki:
- 4 jaja
- 150 g sera żółtego w plasterkach
- 1 cukinia
- sól, pieprz
- olej
Jak wykonać roladę?
Cukinii nie obieraj, wystarczy ją dokładnie umyć. Zetrzyj ją na tarce, na grubych oczkach.
Wiórki będą wilgotne, dlatego pozbądź się nadmiaru soku i dobrze odciśnij cukinię. Na patelnię wlej trochę oleju, rozgrzej i podsmaż na nim warzywo, żeby jeszcze trochę odparowało i nie było surowe.
Jajka wbij do miski i roztrzep. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Do masy jajecznej dodaj podsmażoną cukinię i całość dobrze wymieszaj na jednolitą masę.
Na tę samą patelnię wyłóż jajka z cukinią.
Smaż na średnim ogniu, aż całość się zetknie, a spód zrumieni. Przewróć za pomocą szpatułki lub użyj do tego celu pokrywki: zsuń „naleśnika” z patelni na pokrywkę, następnie odwróć patelnię, przyłóż do pokrywki i całość energicznie obróć do góry nogami, aby placek znów trafił na patelnię. Podsmaż jeszcze chwilę, żeby druga strona też się zrumieniła.
Przygotowany placek zsuń z patelni na papier do pieczenia. Od razu porozkładaj na nim ser w plasterkach, a następnie zwiń w rulon i owiń papierem zawijając jego końce, żeby całość się nie rozwinęła.
Tak zabezpieczoną roladę odłóż do ostygnięcia.
Kiedy się schłodzi i zestali, rozwiń ją ostrożnie z papieru i pokrój na kawałki, jak tradycyjną roladę i podawaj.
To idealny przepis, kiedy chcemy przygotować posiłek kilka godzin, czy nawet dzień wcześniej, bo później będziemy zbyt zajęci, a chcielibyśmy zjeść coś pysznego i pożywnego. Roladę można podawać nawet na przyjęciach, jest prosta, ale świetnie wygląda i smakuje, a do tego szybko się ją przygotowuje.