Całe lato używam przepisu na turecką lemoniadę, który jest doskonały i który przywiozłam z wakacji.
Przywiozłam z wakacji wyjątkowy przepis na lemoniadę turecką, która jest niezwykle smakowita. W szczególności latem, kiedy upały dają się we znaki, ten napój, obfitujący w witaminę C, jest idealnym rozwiązaniem do orzeźwienia i ugasi pragnienie.
Nie zapominajmy jednak o zimie – wtedy, kiedy dopadnie Cię przeziębienie, ta lemoniada stanie się Twoim najlepszym sojusznikiem. Na świątecznym stole z pewnością będzie gwiazdą wśród napojów bezalkoholowych, a dzieci będą zachwycone jej smakiem.
W Turcji istnieje wiele sposobów na przygotowanie tej lemoniady, ale wybrałam ten, który zachowuje wszystkie witaminy, ponieważ napój nie jest poddawany gotowaniu. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyci każdego. Warto spróbować tego przepisu.
Składniki potrzebne do przygotowania to:
- 2 l wody,
- 2 cytryny,
- 1 pomarańcza,
- 160-200g cukru.
Oto jak przygotować lemoniadę:
Rozpuść cukier w wodzie.
Umyj cytrusy i zetrzyj z nich skórkę, dodaj do wody z cukrem.
Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy, dodaj do mieszanki.
Wstrząśnij butelką z miksturą.
Przelej przez sito do dzbanka.
Możesz dodać listki mięty lub gałązkę rozmarynu dla smaku. Przykryj i odstaw w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.