Nietypowe zastosowanie łodygi czosnku: kiedy je poznasz nigdy już nie wyrzucisz tej części rośliny

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć łodygi. Pozwalamy im ocieknąć, a następnie kroimy je. W przypadku tego przepisu nie ma konieczności usuwania kwiatów –  one również mogą stać się częścią potrawy.  Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy do niego 1/2 łyżeczki kurkumy, chili mielonego oraz czarnego pieprzu (również mielonego).

W tak przygotowanej mieszance smażymy przygotowane wcześniej łodygi czosnku. Na zakończenie doprawiamy je solą. Oliwę wlewamy do innego naczynia – można użyć jej potem, na przykład do przygotowania makaronu. Uzyskaną mieszankę można też przechowywać bez problemu w lodówce, wykorzystując do tego wysterylizowane naczynia z pokrywką.

Pieczone łodygi czosnku

error: Treść zabezpieczona !!