Wyśmiałam lekarza jak zalecił mi pić tą zupę czosnkową: Jednak okazała się 10 razy skuteczniejsza niż antybiotyk.
W tym tekście zaprezentujemy recepturę na niesamowitą zupę czosnkową. Składać będzie się ona aż z 50 ząbków czosnku, a także z czerwonej cebuli i tymianku. Ta receptura została gruntownie przemyślana tak, aby była świetnym lekarstwem. Za jej pomocą zwalczysz przeziębienie, grypę i wiele innych chorób.
UWAGA: zupa czosnkowa uchroni Cię przed infekcją nowej, niebezpiecznej bakterii. Naukowcy nazwali ją NDM1.
Pojawienie się bakterii NDM1 wywołało zaniepokojenie naukowców i lekarzy. Powodem takiej reakcji są właśnie opisywane już zdolności tego mikroorganizmu do uodpornienia się na działanie popularnych leków. Do objawów zarażeniem NDM1 zaliczyć możemy takie dolegliwości jak biegunka, wymioty, bóle żołądku lub głowy. Często do tego wszystkiego dochodzi jeszcze gorączka.
Cała nasza nadzieja pozostaje w czosnku. Wszystko dlatego, że ta nowa bakteria okazuje się wrażliwa tylko i wyłącznie na działanie tej leczniczej rośliny. Nie oznacza to bynajmniej, że czosnkiem leczyć należy tylko ten rodzaj choroby. W tym miejscu należy przytoczyć wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Waszyngtonie.
Wynika z nich jasno, że w walce ze wszystkimi chorobotwórczymi bakteriami czosnek jest stokrotnie skuteczniejszy niż powszechnie stosowane antybiotyki. W sumie nie jest to wielkim odkryciem, ponieważ już od wielu lat wiadome było, że czosnek jest najsilniejszym na świecie naturalnym antybiotykiem.
Przepis na zupę czosnkową, czyli domowej produkcji antybiotyk!
Niektórzy wspomagają swoje zdrowie za pomocą jednej prostej receptury. Wystarczy drobno pokroić czosnek, wymieszać go z oliwą i położyć taką mieszankę na kromkę chleba. Przy regularnym stosowaniu takiej przegryzki na pewno zachowasz świetne zdrowie.
W ten sposób należy prowadzić zdrowotną profilaktykę. Jednak co zrobić, jeżeli choroba nas już dopadnie? Wówczas konieczne będzie przygotowanie takiej oto zupy czosnkowej.
Składniki zupy czosnkowej:
- 50 (!) ząbków czosnku
- Dwie czerwone cebule
- Cztery łyżki masła
- Ćwierć szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
- Jeden litr bulionu z kurczaka
- Dwie szklanki mleczka kokosowego (można zastąpić je zwykłym mlekiem)
- Niezbędne będą także takie oto przyprawy:
- Jedna łyżeczka suszonych liści bazylii
- Jedna łyżeczka suszonego oregano
- Jedna łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżeczki świeżego
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki czarnego pieprzu
- Do tego są jeszcze opcjonalne składniki, które dodajemy wedle własnego gustu do gotowej już zupy:
- Ćwierć szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
- Jedna świeża cytryna
- Dwie łyżki świeżo mielonej natki pietruszki
Zupa czosnkowa – jak przygotować?
Całe główki czosnku należy przekroić w poprzek. Kładziemy je na blaszce do pieczenia tak, aby na dole było miejsce przekrojone. Do czosnku dodajemy oliwę z oliwek i wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Czosnek powinien piec się od 45 minut do jednej godziny.
Jest on gotowy, kiedy w kuchni pojawi się intensywny czosnkowy aromat, lub zacznie robić się on brązowy. Po wyjęciu czosnku z piekarnika przekładamy go do garnka. Dodajemy do niego także masło i posiekaną cebulę. Czekamy, aż wszystkie te składniki zaczną się smażyć.
Następnie do garnka wlewamy bulion i gotujemy dalej aż do momentu wrzenia. W tym momencie dodajemy całą resztę naszych składników oprócz mleka. Wszystko to powinno gotować się razem jeszcze przynajmniej piętnaście minut.
Ostatni etap przygotowywania zupy polega na dodaniu mleka oraz zmiksowaniu wszystkiego za pomocą blendera. Zupa jest już gotowa! Możesz udekorować ją szczypiorkiem, pietruszką albo cytryną.
Ta pyszna zupa jest zarazem świetną tarczą ochronną dla całej rodziny. Koniecznie podziel się tym przepisem z resztą rodziny oraz przyjaciółmi.