Sprawdzony przepis na ciasto: Odkąd znam ten przepis – nie korzystam już z innych. wychodzi miękkie i delikatne.
Ten wszechstronny przepis na ciasto pomoże Ci w upieczeniu smakołyków z dowolnymi dodatkami: mięsem, grzybami, kapustą, owocami lub czymkolwiek innym. Ciasto jest niesamowicie miękkie i delikatne.
Możesz nawet zastąpić połowę kwaśnej śmietany majonezem, jeśli bardziej lubisz ten smak. Tak czy inaczej, ciasto będzie idealną bazą dla Twoich wypieków.
Składniki:
- 3 jajka
- 300 g kwaśnej śmietany
- 120 g mąki pszennej
- 0,3 łyżeczki soli
- 10 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Połącz śmietanę, jajka i sól, dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, wlej 3/4 ciasta, a następnie równomiernie rozprowadź wybrane przez siebie nadzienie. Rozłóż resztę ciasta na wierzchu.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut. Robiąc danie ze słodkim nadzieniem, do ciasta dodaj cukier i wanilinę do smaku. A jeśli chcesz użyć np. jagód jako nadzienia, dodaj do nich trochę skrobi.