Pyszne, delikatne kotleciki drobiowe – dawno nie robiłam tak dobrych. Przepis od synowej.

Dziś pochwalę się Wam przepisem na pyszne, delikatne kotleciki drobiowe. Dodanie jednego składnika sprawia, że są one niezwykle soczyste.

W trakcie przygotowania masy mięsnej wystarczy dosypać odrobinę płatków owsianych, dzięki czemu kotlety będą delikatniejsze i zachowają swój naturalny sos.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona w proszku
  • olej

Przygotowanie:

Rozbij jajko, roztrzep, dodaj do tego pół szklanki wody. Tak otrzymaną mieszaniną zalej płatki owsiane.

Cebulkę drobno pokrój, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj składniki do mięsa mielonego. Wszystko mieszaj.

W ostatnim kroku dodaj namoczone płatki, przyprawy i całość połącz. Z otrzymanej masy formuj kuliste klopsy.

Mięso kładź na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony do uzyskania rumianej skórki. Przed smażeniem możesz klopsiki obtoczyć w bułce tartej lub panierce ze zmiażdżonych orzeszków. Gotowe!

Po usmażeniu kotleciki warto podawać ze śmietaną, sosem pieczarkowym lub posypać je po wierzchu serem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!