Ten przepis przyciągnie Cię jak magnes. Kto nie jest zakochany w tym deserze.

Po pierwszym kęsie zostaniesz zauroczony kremową konsystencją i niezrównanym smakiem ciasta. Wyjątkowe momenty przeżyją Twoje kubki smakowe.

Składniki:

Nadzienie:

  • 7 żółtek jaj
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 7 łyżek cukru
  • 8 jednostek mleka
  • 6 miarek mąki
  • 1 paczka śmietanki do ubijania
  • 250g margaryny
  • 50g czekolady

Podstawa:

  • 7 białek z jaj
  • 7 porcji cukru
  • 3 łyżki wody (w temperaturze pokojowej)
  • 7 łyżek mąki (pszennej lub półgrubej opcjonalnie)

Polewa:

  • Nieco rumu
  • 1 mała łyżka mleka

Instrukcje:

Podstawa: W pierwszej kolejności dokładnie wymieszaj 7 białek. Później dodawaj powoli cukier, mąkę oraz wodę. Kiedy masa będzie spójna, przekładaj ją do lekko natłuszczonej formy. Piecz w temperaturze 160°C, aż ciasto przybierze złoty kolor (mniej więcej 25 minut). Po upieczeniu, daj mu ostygnąć, po czym polej przygotowaną polewą rumową.

Nadzienie: W misce łącz żółtka z cukrem, mąką, skrobią oraz 100 ml mleka. Wsyp do tego gorące mleko i gotuj przez mniej więcej 5 minut. Po ostygnięciu dodaj margarynę i mieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Rozprowadź ten krem na uprzednio upieczoną podstawę.

Zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ubij śmietankę i posmaruj nią górną część ciasta. Na zakończenie posyp ciasto drobinkami czekolady. Smacznego życzenia!

error: Treść zabezpieczona !!