Wreszcie mam idealny krem ​​do ciasta francuskiego, który zrobisz w 30 minut. Pyszny deser, któremu nikt się nie oprze.

Jeśli masz w domu ciasto francuskie i nie wiesz, co z nim zrobić, koniecznie spróbuj tego przepisu! Prosty krem ​​pomarańczowy i chrupiące ciasto francuskie to genialne połączenie. Deser jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś ekspertem wypieków nie martw się, przygotujesz go z łatwością!

Potrzebujesz:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 350 ml mleka
  • 350 ml soku pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 40 g mąki
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 g roztopionego masła
  • cukier puder do dekoracji
  • blacha o wymiarach 18 x 26 cm

Przygotowanie:

Przygotuj krem: wlej 2/3 mleka i soku pomarańczowego do garnka. Dodaj skrobię, mąkę, cukier i jajka. Mieszaj do uzyskania gładkości. Dodaj pozostałe mleko i ponownie wymieszaj.

Postaw garnek na kuchence w celu delikatnego podgrzania, kontynuuj mieszanie.

Zdejmij z ognia, dodaj cukier waniliowy i miękkie masło. Dobrze wymieszaj.

Odstaw krem do ostygnięcia, a w międzyczasie rozwałkuj ciasto francuskie na posypanej mąką desce lub użyć już rozwałkowanego. Przetnij ciasto na pół poprzecznie.

Połóż ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nałóż krem ​​równomiernie na ciasto.

Warstwę kremu przykryj drugą połową ciasta francuskiego, w razie potrzeby odetnij nadmiar ciasta.

Natnij górę ciasta tworząc małe prostokąty i posmaruj roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka.

Piecz ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie połóż na blacie i oddziel papier do pieczenia od deseru.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!