Odkąd spróbowałam tego deserku u sąsiadki – nie robię innego! 5 minut i gotowe… O matko… jakie to pyszne!

Ten przepis na deser kakaowy jest szybki i prosty do wykonania, idealny na słodką przekąskę. Oto jak go przygotować:

Składniki:

  • 100 g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki kakao

Sposób Przygotowania:

Warstwa Herbatnikowa:

Przygotowanie: W misce pokrusz 100 g herbatników na drobne kawałki. Dodaj 1 łyżkę kakao i wymieszaj.

Gotowanie: W rondlu podgrzej 250 ml mleka z 1 łyżką mąki kukurydzianej na średnim ogniu, aż mieszanka zgęstnieje. Dodaj 50 g cukru i dobrze wymieszaj.

Łączenie: Wlej mieszankę mleczną do herbatników i dobrze wymieszaj. Wylej do formy i wyrównaj powierzchnię.

Warstwa Kakaowa:

Przygotowanie: W rondlu podgrzej 250 ml mleka. Dodaj 20 g cukru, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 2 łyżki kakao.

Gotowanie: Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanka zgęstnieje.

Łączenie: Wylej warstwę kakaową na warstwę herbatnikową w formie. Wyrównaj powierzchnię i pozostaw do ostygnięcia.

Wykończenie:

Dekoracja: Przed podaniem posyp deser dodatkową porcją kakao dla dekoracji.

Zakończenie

Ciesz się swoim pysznym deserem kakaowym z herbatnikami! Ten prosty przepis zapewni Ci szybki i smaczny deser na każdą okazję. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!