Jak przygotować deser bez cukru i mąki – Sekret tkwi w płatkach owsianych, kakao i bananach.

Zdrowe ciasto owsiane jest łatwe do wykonania i zachwyca wyśmienitym smakiem. Degustując go, nie będziesz musiał myśleć o sylwetce.

Składniki:

  • mała szczypta soli
  • 120 g płatków owsianych
  • 250 ml mleka
  • 2 banany w pełni dojrzałe
  • 2 jajka
  • 30 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • orzechy dla ozdoby (jeśli chcesz)

Polewa:

  • 100 g gorącej czekolady bez dodatku cukru
  • 50 ml mleka roślinnego

Instrukcje krok po kroku:

Płatki owsiane umieść w misce, zalej je ciepłym mlekiem, wymieszaj dobrze i pozostaw na około 10 minut.

Banany obierz, a następnie na talerzu rozgnieć używając widelca, tworząc papkę.

W innej misce bananową papkę łącz z jajkami, dodając również szczyptę soli. Użyj trzepaczki, aby dokładnie wymieszać składniki. Do tej masy dodaj kakao oraz proszek do pieczenia, mieszając wszystko dokładnie.

Masę bananowo-jajeczną dodaj do miski z płatkami owsianymi, po czym dokładnie wymieszaj. Następnie przelej ją do wcześniej wysmarowanej masłem formy. Orzechami posyp powierzchnię ciasta i wstaw je do piekarnika, który został uprzednio nagrzany do 180°C. Piecz przez 35-40 minut.

W innym naczyniu połącz gorącą czekoladę bez cukru z mlekiem roślinnym, tworząc jednolitą polewę. Gotowe ciasto polej przy pomocy torebki cukierniczej.

Kiedy polewa zaczyna tężeć, ciasto jest gotowe do podania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!