Lepszy niż lody. Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis na najlepszy deser, jaki próbowałam.
Mieszamy żelatynę z wodą i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Następnie do miski dodajemy śmietanę oraz cukier wanilinowy – składniki te ubijamy na gęstą pianę. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy do lodówki.
W międzyczasie podgrzewamy w garnku mleko, nie doprowadzając do wrzenia. Mleko dodajemy następnie do pokruszonych wcześniej kawałków białej czekolady oraz miodu i mieszamy, by uzyskać gładką masę.
Teraz należy podgrzać przygotowaną wcześniej żelatynę (do uzyskania jednorodnej konsystencji). Łączymy ją z pozostałymi składnikami, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym łączymy miksturę z wcześniej ubitą śmietaną z cukrem wanilinowym.
Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na jednej połowie biszkoptu. Następnie delikatnie umieszczamy na górze drugi kawałek ciasta.
Całości dopełni pyszna polewa. Aby ją przygotować, wystarczy podgrzać śmietanę, polać nią pokruszoną wcześniej czekoladę i wymieszać. Ciasto z polewą warto zostawić do ostygnięcia na ok. 6 godzin w lodówce.