Dieta Japonek – dlaczego mogą stracić do 6 kg w ciągu dwóch tygodni. Piją kawę i jedzą jajka.
Japonki wcale nie stosują katorżniczych diet, a ich nawyki żywieniowe są naturalne, wyuczone od małego w domu. W diecie Japonek królują zdrowe ryby, algi i wodorosty, bogate w jod i wiele innych ważnych pierwiastków.
Japonki jedzą mnóstwo warzyw, dlatego już po niewielkich porcjach czują wigor i nasycenie.
Mięso i jaja również są obecne w diecie, lecz nie w tak dużych ilościach jak w diecie typowego Europejczyka.
Japonki często jedzą zupy, które wspaniale sycą, a jednocześnie są lekkie i mało kaloryczne. Niestety u nas zupy idą w zapomnienie na rzecz bardzo ciężkich dań obiadowych.
Picie kawy i herbaty
Do Japonii przybyła już plaga niezdrowych restauracji typu fast food oraz wzrasta zgubny trend na kaloryczne, niezdrowe napoje kolorowe. Ot, konsekwencje globalizacji.
Jednak wciąż Japonki wiedzą, jak ważne jest picie lekkiej herbaty zielonej, białej i czerwonej, które są pełne antyoksydantów.
W Japonii pije się również matchę, Yerba Mate oraz kawę na pobudzenie. Pij kawę – wcale nie jest szkodliwa, a bardzo często ucisza poczucie głodu.