Domowe ciasteczka w 15 minut – babcine przepisy. Proste w wykonaniu – nawet dla początkujących w pieczeniu
Składniki:
- mąka: 500 gram
- cukier: 120 gram
- wanilia: 2 gramy
- jajka: 4 sztuki
- proszek do pieczenia: 10 gram
- jabłka: 3 sztuki
- margaryna: 200 gram
Wykonanie:
Utrzyj jajka z cukrem i wanilią na gładką, puszystą masę w dużej misce. Roztop margarynę w garnuszku. Przestudzoną wmieszaj do masy jajecznej. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj,
Obrane jabłka pokrój w kostkę i dodaj do masy. Wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Z ciasta formuj płaskie krążki i układaj na blachę. Piecz 10-15 minut do uzyskania złotego koloru.
Ciasteczka mleczne
Składniki:
- mąka: 400 gram
- cukier: 200 gram
- masło: 100 gram
- jajka: 1 sztuka
- proszek do pieczenia: pół łyżeczki
- mleko: 80 ml
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem. Do masy dodaj jajko, mleko, proszek do pieczenia. Wymieszaj. Do masy dosyp mąkę. Ciasto energicznie ugnieć w dłoniach w kulkę.
Rozwałkuj ciasto na mniej więcej 1cm grubości. Z ciasta wycinaj dowolne kształty za pomocą foremek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasteczka wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut.